Victoriana extra allt

Skrivet av den 4 november 2009 och arkiverat i Holmes värld. Du kan följa alla kommentarer till den här artikeln genom RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller en trackback till den här artikeln

9781905005888Tänk dig den victorianska tiden i dess mest koncentrerade form och multiplicera sedan med hundra, samt addera alla tänkbara ång- och klockverksbaserade uppfinningar som din fantasi tillåter. Där har du steampunkgenren. Den har ännu inte riktigt fått fäste i Sverige, men börjar synas alltmer i den engelska och amerikanska litteraturen.

Romantiserandet och fiktionaliserandet av decennierna kring sekelskiftet i London och andra världsstäder har dykt upp i många skönlitterära verk de senaste åren och det mesta är förstås baserat på den verklighet som faktiskt rådde. Men om man nu inte vill ha den vanliga standardversionen av verkligheten, om man vill ha ”extra allt” i sin bild av den victorianska världen, då är steampunken den rätta drogen.

En av mina favoriter i genren på sistone är The Affinity Bridge av George Mann. Jag är dock inte den ende som gillar boken – bloggen Ett hem utan böcker hyllar den ingående i en färsk recension. Att boken kretsar kring luftskepp gör definitivt inte saken sämre.

Jag är verkligen sugen på att läsa uppföljaren The Osiris Ritual och nästa års bok The Immorality Engine. Om inte annat så för att omslagen är precis lika ballt lockande som på första boken.

Se även fler steampunklästips hos SF-bokhandeln i Malmö

Steampunkvärlden innehåller mycket mer än bara böcker. Steampunkföreningen Eximia Navigatio i Göteborg vet mer.

97819067270489781906727185

9 kommentarer på “Victoriana extra allt”

 1. Åka skriver:

  Du vill kanske skriva en artikel till mitt fanzinenummer med tema steampunk? Tänkte att det skulle komma ut i början av nästa år.

 2. Mattias Boström skriver:

  Åka: Tack för ditt erbjudande! Jag är extrem nybörjare när det gäller steampunk, så jag har tyvärr inte så stora kunskaper att erbjuda. Självfallet kan jag skriva något mer personligt om vad som lockar mig i genren (speciellt ur en Sherlock Holmes-fantasts synvinkel), men jag har inte någon lång lista med lästips att ge.

 3. Åka skriver:

  Lång lista med lästips kan jag nog åstadkomma själv, men däremot vet jag nästan inget om Sherlock Holmes 😉

 4. Micki skriver:

  Tack för att du skrev om oss! Tufft att folk känner till oss! ^^

 5. Anders W skriver:

  Inspirerad av denna artikel har jag ny beställt både The Affinity Bridge & Osiris Ritual för 13.46 EURO(inkl. frakt!) från http://www.bookdepository.co.uk/

  /Anders

 6. Hanna skriver:

  Museum och History i Oxford kan man se världens första steampunkutställning. Ack, den som finge åka dit och titta. De finns dock en ganska roligt liten film från utställningen på deras hemsida: http://www.mhs.ox.ac.uk/steampunk/

 7. Hanna skriver:

  Ursäkta språkhanteringen i inlägget ovan. Det gick lite för snabbt.

 8. Mattias Boström skriver:

  Hanna: Tack för tipset om Oxfordutställningen! Helt underbart! Håll även utkik efter detta kommande fanzine: http://annien.wordpress.com/2010/01/04/nasta-nummer-steampunk/ (Jag ska medverka med en Sherlock Holmes-grej)

 9. […] Förra året kom fanzinet Landet Annien ut med ett steampunk-nummer, fyllt med svenska artiklar om denna fantastiska genre. Jag har tidigare skrivit om steampunk i mitt blogginlägg Victoriana extra allt. […]

Skriv en kommentar

Logga in / Advanced NewsPaper by Gabfire Themes