Dorothy L Sayers essäer om Holmes nu på svenska

Skrivet av den 14 juli 2014 och arkiverat i Böcker, Fakta, Huvudnyheter. Du kan följa alla kommentarer till den här artikeln genom RSS 2.0. Du kan lämna en kommentar eller en trackback till den här artikeln

patalomsherlockholmes

Nyligen utgav ellerströms förlag På tal om Sherlock Holmes av Dorothy L Sayers. Boken består av fem texter hämtade ur Sayers essäsamling Unpopular Opinions. Essäerna ifråga anses vara klassiker inom den sherlockianska forskningen – den kvasiakademiska forskningsgren som behandlar Holmes och Watson som om de vore verkliga personer. Eftersom berättelserna om detektiven därmed måste vara sanna uppstår ett antal problem med inkonsekvenser och faktafel – problem som sherlockianerna gladeligen ger sig i kast med. Sayers var under 1930-talet en av de allra första aktiva inom dylikt författande.

I boken klargör Sayers för sin teori om vilket universitet Holmes studerade vid, hon tar itu med datumproblemen i ”De rödhårigas förening”, hon avslöjar Watsons mellannamn och hur många gånger han var gift. Alltsammans i en ytterst akademisk stil där humorn gömmer sig mellan raderna. Därtill går hon i polemik mot den lilla skara andra sherlockianer som vid den tiden hade publicerat teorier om Holmes och hans omgivning.

Boken är översatt av Per Olaisen. Ted Bergman – som är Sveriges främste Holmeskännare sedan 1960-talet – har skrivit bokens förord. Detta är första gången essäerna samlats på svenska.

Boken kan köpas i bokhandeln eller beställas från ellerströms.

1 kommentar på “Dorothy L Sayers essäer om Holmes nu på svenska”

  1. Göran Arbstedt skriver:

    Att ”humorn gömmer sig mellan raderna” är ju ett understatement av stora mått … trots att jag betraktar mig som SH-nörd tycker jag att essäerna är i det närmaste oläsliga. Men självklart läsvärda!

Skriv en kommentar

Logga in / Advanced NewsPaper by Gabfire Themes