DEN SVENSKA SAJTEN OM SHERLOCK HOLMES OCH HANS VÄRLD

Hemsida
Magasinet
Uppdateringar


Diskussionsforum

Artiklar
Förkortningar
Sällskap
Nyhetsarkivet
Nya svenska böcker
Bibliografi
Länkar

Webbmaster:
Mattias Boström

Mejla gärna till
info(at)sherlockholmes.se
- Vi besvarar frågor om Sherlock Holmes och Conan Doyle
- Vi tar gärna emot tips om Holmes-nyheter
- Om du vill ha vårt nyhetsbrev: skicka ett mejl med ditt namn till ovanstående adress; skriv "Nyhetsbrevet" i rubriken på mejlet.

The Baskerville Hall Club of Sweden
Vill du bli medlem i det svenska Sherlock Holmes-sällskapet?
Missa inte det nya intagningsprovet!

>>> Läs mer här


Robert Downey Jr och Jude LawTvå Holmes-filmer på gång

Två nya storfilmer om Sherlock Holmes är under produktion - en actionfilm från Warner och en komedi från Columbia Pictures.

Actionfilmen regisseras av Guy Ritchie (Snatch; Lock, Stock and Two Smoking Barrells) - som dessutom just nu ligger i skilsmässa med Madonna - och har arbetstiteln "Sherlock Holmes". Manuset bygger dels på Conan Doyles figurer, dels på en ännu opublicerad serieroman av Lionel Wigram. Det ryktades länge om olika personer som var aktuella för de båda huvudrollerna, men slutvalet föll på Robert Downey Jr spelar Sherlock Holmes och Jude Law ses i rollen som dr Watson. Irene Adler spelas av Rachel McAdams och Mary Morstan av Kelly Reilly. Filmen beräknas ha premiär 20 november 2009.
>>> Se fler bilder från inspelningarna
>>> Mer fakta om filmen på IMDB

Komedin verkar fortfarande vara under planering och någon information har ännu inte dykt upp på Internet Movie Database (IMDB). Manusförfattare är Etan Cohen (som skrev manus till Tropic Thunder), och Judd Apatow och Jimmy Miller producerar. Sacha Baron Cohen spelar Holmes och Will Ferrell spelar Watson.

Se en filmsnutt med bl a Guy Ritchie och Robert Downey Jr (som en förklädd Holmes) från en av inspelningsdagarna:

 

Ny bok av Lars Strand

Sveriges flitigaste skribent om Sherlock Holmes just nu är Lars Strand - och att han kan sin sak har han bevisat under flera år. 2005 utkom han med den rosade essäsamlingen I Sherlock Holmes sällskap och nu är han aktuell med en ny samling texter, "Besök på Baker Street". Boken innehåller tjugo artiklar, varav flertalet är tidigare opublicerade och andra har förekommit i DAST Magazine respektive The Moor. Det är en snygg bokproduktion som även har en del fint återgivna illustrationer. Boken är utgiven av MBF Bokförlag.

>>> Köp boken via Prispallen.se
>>> Läs mer om boken hos MBF Bokförlag

Bibliografi på nätet

1991 gav Ted Bergman ut "Sherlock Holmes i Sverige - en bibliografi" som förtecknar och beskriver böcker och artiklar om Holmes på svenska.

Nu lanseras bibliografin i en nätversion. Under 2008-2009 kommer det pågå ett stort arbete med att fylla på med material, men redan nu finns det mycket information om svenska utgåvor av Conan Doyles Holmes-berättelser och om parodier och pastischer.

>>> Gå direkt till bibliografin

Pojkarna på Baker Street är tillbaka

Förra året gav Argasso bokförlag ut den första volymen i barnboksserien Pojkarna på Baker Street, "Fallet med den försvunne detektiven" av Anthony Read. Jag var väldigt förtjust i den boken och skrev en positiv recension på min blogg Svenska Panoptikon, bl a att "det är fartfyllt och spännande och själva detektivhistorien är klurig så att det räcker".

Den 27 oktober utkommer bok nummer två, "Fallet med den olyckliga tankeläsaren". Recension på boken kommer här inom kort. Böckerna rekommenderas för barn från 10 år.

>>> Läs mer om boken på förlagets sajt
>>> Läs min recension på Fallet med den försvunne detektiven
>>> Köp Fallet med den olycklige tankeläsaren via Prispallen.se

London 1904

Se delar av en nyupptäckt 12-minuters film från London 1904:

 

Klippet

Här är komikerduon Famous Last Nerds hip-hop-parodi på Baskervilles hund.
Den producerades ursprungligen för MTV:s serie Scratch & Burn 2002.

 

Böcker

2008-10-30 Jag har tidigare berättat om den rosade boken "Arthur Conan Doyle - A Life in Letters", en brevsamling sammanställd av några av världens främsta Doyle-experter: Jon L. Lellenberg, Daniel Stashower och Charles Foley. Boken har under året kammat hem i princip alla fina priser man kan få i deckarfackboksgenren: tidigare i år Agatha-priset från Malice Domestic och ett Edgar-pris från The Mystery Writers of American, och nu senast häromkvällen vann boken ett Anthony-pris (delas ut under deckarkonferensen Bouchercon) för bästa fackbok. Boken kom nyligen i häftad utgåva.
>>> Läs om boken på Amazon
>>> Köp boken via Prispallen.se

2008-10-28 Gyles Brandreth har skrivit två deckare där Oscar Wilde utreder mordfall. Riktigt trevlig slukarläsning! "Oscar Wilde and the Candlelight Murders" var den första och i år utkom "Oscar Wilde and the Ring of Death". Flera andra verkliga personer är bifigurer i berättelserna och speciellt Conan Doyle har en framträdande roll.
>>> Läs en färsk recension på första boken hos bloggen Ett hem utan böcker
>>> Köp första boken (pocket) via Prispallen.se
>>> Köp andra boken via Prispallen.se

2008-10-26 Förra året utkom Andrew Lycetts rosade biografi om Conan Doyle. Och i år är det dags för ytterligare en bok i genren, nämligen "The Adventures of Arthur Conan Doyle" av Russell Miller.
>>> Läs mer om boken på Amazon
>>> Köp boken via Prispallen.se
>>> Läs en recension i Scotsman

2008-10-26 Sherlock Holmes får verkligen ut och röra på sig i många pastischförfattares verk. I John S Fitzpatricks "Sherlock Holmes - The Montana Chronicles" hamnar mästerdetektiven i - inte så svårt att gissa - Montana, USA. Vilket även var platsen för Steve Hockensmiths omskrivna "Holmes on the Range" häromåret.
>>> Läs mer om boken på Riverbend Publishings hemsida
>>> Köp boken via Prispallen.se

2008-10-26 Äntligen utkommer den tredje och avslutande delen i John Gardners hyllade boksvit om professor Moriarty. De första delarna utkom 1974 respektive 1975. Gardner avled tyvärr 2007. Boken heter kort och gott "Moriarty".
>>> Läs mer om boken på Amazon
>>> Om John Gardner på Wikipedia
>>> Otto Penzler skriver om sin vän och om boken "Moriarty"
>>> Köp boken via Prispallen.se
>>> John Gardners sajt

Film, TV & scen

2008-10-26 Förutom de två storfilmerna om Sherlock Holmes planeras just nu ytterligare en film baserad på en Conan Doyle-figur. Det är brigadgeneralen Gerard som på nytt ska hamna på bioduken - senast det hände var 1970. Nu är det Steve Carell (Get Smart; amerikanska The Office) som ska spela den modigaste - men också mest korkade - soldaten i Napoleons armé. Manuset skrivs av John Altschuler och Dave Krinsky (som gjorde Blades of Glory). Huruvida manuset bara bygger på figuren eller har något med Conan Doyles Gerard-noveller att göra är ännu inte känt. Produktionsstarten är satt till våren 2009, med premiär 2010.
>>> Köp Gerard-samlingen "Napoleons husar" (ljudbok i uppläsning av Hasse Alfredson) via Prispallen.se

Sällskap & fans

2009-01-05 The Baskerville Hall Club of Sweden har under en lång rad år haft en ordfläta - en ganska svår sådan - som intagningsprov. Nu har ett nytt test införts och det går att ansöka om medlemskap direkt här på sajten.
>>> Läs mer här

2008-10-26 Nummer 2-3 2008 av Sherlock Holmes Klubben i Danmarks tidskrift Sherlockiana innehåller artiklar om bl a krimimässa i Horsens, huruvida Holmes gick under cover som droskkusk, danska översättningen av The Man with the Twisted Lip, varför Holmes bodde hos mrs St Clair under ovanstående fall samt notiser och recensioner.

2008-10-26 Nummer 3 2008 av ansedda amerikanska tidskriften The Baker Street Journal handlar om Holmes och mjölkprodukter, vem var Gloria Scott, Holmes som antikvariatsägare, Sherlock Holmes kvinnliga sida, kommissarie Lestrade i Rathbone-filmerna, tidiga skriverier om Holmes i The New York Times, BSI:s utflykt till Utah, samt notiser, recensioner mm.
>>> The Baker Street Journals sajt

2008-10-26 Det uppsaliensiska sällskapet Dr Mortimer's Correspondents firade nyligen sitt femårsjubileum vid en middag på Västgöta Nation i Uppsala. Till ny hedersledamot i sällskapet invaldes BHC:s tidigare ordförande Carolina Gómez Lagerlöf.

Carolina tar emot diplomet från DMC:s ordförande Jhonny Therus.
>>> Läs mer om sällskapet på BHC:s blogg
>>> Se fler foton från jubileumsmiddagen

Övrigt

2008-11-01 Lars-Erik Nygren gav 2001 ut en svensk bibliografi över en av Conan Doyles samtida författarkollegor, H Rider Haggard, författare till bl a "Kung Salomos skatt". Nu återlanseras bibliografin - inklusive kompletteringar och inscannade omslag - på en dansk sajt för Haggard- och Jules Verne-intresserade.
>>> Gå till http://www.jules-verne.dk/

2008-10-31 Hotellet Park Plaza Sherlock Holmes på Baker Street 108 i London har vänt sig till Guinness Rekordbok inför ett kommande rekordförsök. Man vill samla så många människor som möjligt på en och samma plats - alla utklädda till Sherlock Holmes.
>>> Gå till hotellets sajt
>>> Läs mer om evenemanget på franska Holmes-sällskapets sajt

2008-10-28 Under allhelgonahelgen arrangeras en helg med historisk kampkonst i Göteborg. Bland annat kommer man att förevisa bartitsu - som Sherlock Holmes behärskade.
- Bartitsu är kanske särskilt spännande, för hade det inte varit för böckerna om Sherlock Holmes så hade vi kanske inte vetat något om första gången som västerländsk kampidrott blandades med japansk jiu-jiutsu, säger Annika Corneliusson, ordförande i Göteborgs Historiska Fäktskola.
>>> Läs mer i Fighter Magazine
>>> Läs mer om evenemanget
>>> The Bartitsu Societys sajt

2008-10-25 I Jury nr 3 2008 publiceras artikeln "The Great Game - om fiktion och verklighet" av Lars Strand. Artikeln handlar om Holmes-forskningens framväxt och innehåll.

2008-10-25 Per Olaisen, ledamot av Svenska Deckarakademin, har startat en intressant deckarblogg - Deckarbiten - som mycket väl kan bli en ledande samlingspunkt för aktuell diskussion kring kriminalgenren. Bloggen innehåller även en hel del annat och förstås även Sherlock Holmes.
>>> Gå till bloggen

2008-10-25 2008 är året då Sveriges tre deckartidskrifter försvann eller hamnade i malpåse. DAST förvandlades i början på året till ett nätmagasin, CDM meddelade nyligen att nästa nummer blir det sista på lång tid framöver - och nu har även Jury tillkännagivit att sista numret för året även blir det sista någonsin.
>>> Gå till DAST på nätet
>>> Läs mer om CDM på Per Olaisens sajt